Gin

Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů. Dělí se na dva typy:

Genever - gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu
Dry gin - gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin

Gin pochází z Nizozemska, kde byl poprvé objeven r. 1650. Vynalezl jej Dr. Fanciscus de La Boie profesor medicíny, který je známý spíše pod jménem Dr. Sylvius. Stejně jako mnoho jiných destilátů bylo použití zamýšleno jako lék. Dr. Sylvius chtěl nalézt levné diuretikum, které by použil jako lék na ledvinové potíže. Smíchal tedy dvě močopudné suroviny - olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Takto vzniklou směs nazval genever. Angličtí vojáci nazvali tento nápoj "holandská kuráž" a přivezli jej do Anglie, kde natolik zachutnal, že býval považován za národní drink. Druhý typ ginu, který vyvinuli londýnští lihovarníci se nazývá dry gin, někdy také s přídomkem London, což naznačuje místo, kde byl poprvé vyroben. Tento typ se od toho holandského liší nejen výrobou ale i chutí. Vznikl r. 1831. Vyrábí se destilací z obilí a přidáním všemožných bylin jako např. kardamon, pomerančová kůra nebo jalovčinky a několika dalších přísad, které jsou vlastním tajným receptem každé palírny. Gin se přidává do různých koktejlů např. Martini nebo gin s tonikem. Tento nápoj má i své muzeum a to v Hasseltu v severovýchodní Belgii.