Koňak

Koňak v podstatě není ničím jiným než druhem brandy, tedy vinného destilátu zrajícího v sudech. Kromě specifické oblasti, kde vzniká však musí plnit několik dalších velice přísných kritérií. Základem výroby jsou bílé hrozny vyznačující se vysokou kyselostí.

Takové rostou právě v okolí francouzského města Cognac, které tomuto nápoji propůjčilo své jméno. Odrůdy, ze kterých se smí koňak vyrábět jsou přesně stanovené zákonem. 

cognac region map

Z pečlivě vybraných hroznů se vyrobí víno, které se následně destiluje, opět v přesně definovaných měděných destilačních kolonách. Destiluje se dvakrát s cílovým obsahem alkoholu 70%. Po té se koňak ukládá do dubových sudů, které mu předají barvu a dokreslí jeho chuť. Délka zrání v sudech tedy definuje stáří koňaku. Koňaky pak označujeme VS (very special - min. 2letý), VSOP (very special old pale - 4letý) a XO (extra old - min. 6letý).

Po uzrání se koňaky různého stáří a vlastností míchají. Cílem je dosáhnout specifické a vyvážené chuti a vůně. Způsob míchání často vychází z původních rodinných receptur a palírny si jej pečlivě střeží a přenáší z generace na generaci.