Jak dobře znáte gin Beefeater?

Když se řekne gin, tak se vám určitě hned vybaví lahev s anglickým strážným v červené uniformě. Značka Beefeater patří mezi úplné klasiky a nechybí na polici v žádném baru. Jak dobře ale tenhle oblíbený alkohol znáte? Víte, kdo jsou nevšední postavy na etiketě a co znamená jejich jméno? Nebo proč je vlastně Beefeater tak výjimečný?

O tom, že je Beefeater jeden z nejlepších, ne li ten nejlepší gin na světě, asi nikdo nepochybuje. Výrobci si už od začátku byli moc dobře vědomi toho, že vyrábějí něco exkluzivního, a tak museli pro svůj destilát najít co nejvíce sednoucí název i symbol. Pro vymyšlení jména jim nakonec stačila pouhá procházka po Londýně. Inspiraci načerpali před památkou zvanou Tower -  proslulou londýnskou pevností s vězením, popravištěm a místem, kde jsou uloženy korunovační klenoty.

Hrad je to opravdu monumentální, ale když si před něj stoupnete, tak si asi nejdřív všimnete jeho strážců. Ti jsou se svými červeno-černými obleky naprosto nepřehlédnutelní a ve formě suvenýrů je potkáte na každém londýnském rohu. Jejich tradice se táhne až do roku 1485 a oficiální titul můžeme přeložit jako "Strážci královského paláce Jejího veličenstva a pevnosti Tower of London a členové tělesné stráže panovnice a výjimeční strážci svobodných pánů". Pojmenování Beefeaters je ale možná stravitelnější. :) Můžeme ho do češtiny přeložit jako "pojídači hovězího", což je rozhodně originální, ale ne moc lichotivé. Tuto přezdívku dostali během jednoho z londýnských hladomorů, kdy s podmínkou zachování věrnosti koruně dostávali příděly hovězího masa. Pro tehdejší lid museli být šíleným trnem v oku a mohli být asi rádi za tuto ještě poměrně mírnou přezdívku.

Beefeaters at the Tower of London | Uniformes militares, Rio tamisa,  Militares

Dnešní Beefeateři

Vraťme se ale zpátky k tomu hlavnímu. Výroba Beefeateru začala v roce 1863 a jde tak o gin s jednou s nejdelších tradic na světě. Co je na tomto ginu ale tak unikátního, že dodnes vyhrává tolik ocenění? Je to fakt, že se jeho receptura od začátku výroby nezměnila. Základem je prvotřídní obilný destilát, do kterého se ponoří pečlivě vybrané ingredience. Recept je samozřejmě důkladně utajovaný, ale víme, že se využívají mandle, kořen a semena anděliky, semínka koriandru, jalovec, citronová kůra, lékořice, sevillský pomeranč a kořen kosatce. Na řadě je asi osmihodinová destilace, po které přichází na řadu důležitá fáze blendingu (míchání). 

Součástí výroby je i plnění do lahví, pro které letos Beefeater představil úplnou novinku. V lednu 2021 značka oznámila, že se zařadí do udržitelné produkce a začne od obalu. Lahev je nově celá vyrobená z recyklovaného skla, plastové víčko je nahrazené hliníkovým a etiketa ze změnila z plastové na papírovou. Už v prvních měsících tak v Beefeatru ušetřili 410 tun plastu. Pro představu by se z takového množství dalo vyrobit 17 milonů plastových lahví na vodu. 

I když je Beefeater originální London Dry gin, tak se nebojí experimentovat a držet krok s novými trendy. Důkazem toho jsou ochucené edice, které vsázejí na sladké jahody nebo výrazné pomeranče. Pokud si rádi někdy osvěžíte gin & tonic ovocem, tak je vřele doporučujeme. Obzvláště máme radost, že se nám podařilo do nabídky zahrnout i unikátní balení se skleničkami, která jsou naprosto perfektními dárky (jahodová dárkovka zde, pomerančová zde).

Jahodová dárková edice

Tradiční gin plný historie je hodně oblíbený hlavně díky své univerzálnosti. Můžete se zeptat jakéhokoli barmana a ten vám potvrdí, že patří mezi jejich nejoblíbenější, protože se dá použít do jakéhokoli koktejlu včetně oblíbených martini. Další jeho výhodou je jeho přívětivá cena a nadprůměrná kvalita. Jestli tedy máte rádi typický gin s výrazným nádechem jalovce, tak je Beefeater jasnou volbou. Vybrat si můžete z menší i větší lahve, jahodové nebo pomerančové verze a krásných dárkových balení. Všechny produkty najdete tady.

Chcete s námi zůstat v kontaktu, ať vám neuteče další článek? Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu, kde pravidelně zveřejňujeme i slevy, soutěže a další zajímavosti.