BLOG

KOŇAK I. Co to je a kde se vzal?

Máme tu konečně duben a s novým měsícem přichází i nové téma. V posledních článcích jsme už probrali historii i výrobu rumu a whisky, tak se můžeme pustit do nejoblíbenějšího francouzského destilátu, tedy koňaku. Dnešním krátkým článkem si představíme jeho historii a vývoj až do současnosti. Vysvětlíme si také to, co musí lahev nesoucí tento název splňovat a v čem se odlišovat od brandy. Pusťme se...

WHISKY III. a její druhy

Skotská, single malt, bourbon, irská, blended, islay… Ve vyjmenovávání druhů whisky bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho, ale víte, jaké jsou v nich vlastně rozdíly? Přesně to si vysvětlíme v dnešním článku, který je posledním dílem série o whisky. Doporučujeme vám přečíst článek o výrobě, díky kterému porozumíte následujícímu rozdělení mnohem lépe. Jako první vás určitě napadne rozdělení w...

WHISKY II. Jak se vyrábí?

V prvním díle série o whisky jsme se věnovali pestré historii, která postupně formovala charakter jednoho z nejoblíbenějších druhů alkoholu na světě. Dnes se můžeme přesunout k výrobním procesům, které se ale různí podle toho, o jaký druh whisky jde. Popíšeme vám dnes tedy úplné základy výroby, které jsou pro všechny typy totožné. V příštím díle se pak podíváme na odlišnosti v produkci single malt...

WHISKY I. Od mnichů až k pašerákům

Vítáme vás u nové série článků, která se bude věnovat oblíbené whisky. V úvodu si povíme něco o její historii, poté budeme pokračovat výrobou a dostaneme se až k tomu, jaké máme druhy whisky a jak se má správně degustovat. V dnešním díle se budeme věnovat historii a tomu, jak se whisky stala jedním z nejoblíbenějších druhů alkoholu na světě. Pusťme se tedy rovnou do toho! Základem výroby alkoholu...

RUM IV. a jeho druhy

Poslední díl série o rumu je tu. V posledním článku o zrání a míchání jsme vám slíbili, že se podíváme na jednotlivé druhy rumu, jejich specifikace a to, jak si je nejlépe vychutnat. Tak hurá na to. Rumy se dají třídit z tolika pohledů, že bychom vás tímto článkem jistojistě utrápili, a to opravdu není našim cílem. Pojďme si spíš říct něco o nejrozšířenějších druzích a pojmech, které vám pomohou ...

RUM III. Jak rum zraje a co je to blend?

Po přestávce vás znovu vítáme u pokračování naší série o rumu. V předchozích článcích jsme si povídali o původu a historii, ale také o fermentaci a destilaci této oblíbené lihoviny. Dnes na výrobní proces navážeme a dostaneme se k postupům zrání a míchání.U popisů nejrůznějších rumů se můžete setkat s výrazy jako “aging” nebo “maturing”. Nemusíte ale sahat po slovníčku, protože obě slova můžeme kr...

RUM II. aneb jak se z třtiny stane rum

Po posledním článku už asi víte, že se rum se vyrábí z cukrové třtiny. Jedná se prakticky o druh trávy, která může dorůstat až do několika metrů. Když se podíváte na obrázek níže, tak vám možná připomene vysázené rákosí. Její původ není úplně jasný, ale nejvíce se dnes přikláníme k Nové Guinei, odkud postupně putovala přes Asii až do Evropy a potom do Karibiku a Jižní Ameriky. Cukrová...

RUM I. Kde se vzal?

Co se vám vybaví, když se řekne rum? Udělejte si pohodlí, protože vám teď o skutečném příběhu rumu povyprávíme něco víc. Chceme, aby na vás při každém doušku dýchla historie a tradice, které jsou s výrobou rumu spojené. Chcete-li se vydat po stopách tohoto nápoje, je nejlepší si posvítit právě na historii pěstování cukrové třtiny. Třtina je z botanického hlediska druh vysoké trávy,...

Jack Daniel´s - whiskey nebo bourbon?

A co že to v Americe vlastně vyrábějí? Také se občas přistihnete, že se vám pletou pojmy jako bourbon, americká whiskey a Tennesse whiskey? Pojďme s námi tento problém jednou pro vždy vyřešit a říct si, co je vlastně co. Americká whiskey je jednoduše destilát vyráběný z fermentovaného obilí a destilovaný na území Spojených států. Podle typu a množství obilí použitého pro výrobu se následně určuj...

Zajímavosti o rumu II.

  Britští námořníci dostávali od svého zaměstnavatele pravidelný příděl rumu. Oproti pivu se nekazil a pomáhal jim v boji s kurdějemi. Věřte nebo ne, ale tato praxe vydržela až do roku 1970! Melasa je v podstatě vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny na cukr, ale zároveň i základem pro výrobu rumu. Vzdejme čest otrokům na třtinových plantážích, kteří to evidentně pochopili a ...