Jak farmáři Chivasovi dobyli svět se svou whisky

Když v roce 1909 vznikla první pětadvacetiletá Chivas Regal, stala se nejstarší míchanou whisky své doby. Nejenže si takřka ihned podmanila celou Evropu, naprosto okouzlila i New York, který byl kolébkou luxusu a nejkvalitnějšího alkoholu. Tato skotská, která patří mezi nejznámější a nejoblíbenější na světě, v sobě ale ukrývá sen mladých kluků, kteří se chtěli vymanit z usedlého farmářského života.

Bratři James a John pocházeli ze čtrnácti sourozenců rodiny Chivasových. Tato početná rodinka žila na malé farmě, která byla typickou skotskou samotkou uprostřed krásné přírody. Avšak brzy po dospívání si kluci uvědomili, že takový život, který si pro ně rodiče představovali, není pro ně. Rozhodli se proto pro práci ve třicet kilometrů vzdáleném městě Aberdeen, kde James pracoval v obchodě s luxusními potravinami a alkoholem, a John ve velkoobchodě s obuví a oblečením. 

James byl natolik šikovný, že se brzy vypracoval na partnera tehdejšího majitele obchodu a kvalita i pověst jejich zboží jim zajistily místo výhradních dovozců pro královský dvůr. Roku 1843 vydala královna Viktorie královský příkaz, díky kterému se z Jamese Chivase stal "královský dodavatel potravin jejího veličenstva". Původní majitel tohoto obchodu odešel z pozice v roce 1867 a náhrada za něj byla jasná - John Chivas. Zrodila se tak společnost Chivas Brothers. 

Bratři si brzy začali pohrávat s vlastní whisky. Nakoupili sladovou i obilnou whisky z různých palíren a míchání mohlo začít. Postupem času prodávali mnoho druhů skotské, které stále narůstaly na oblibě. Během svých kariér tak získali nepřeberné množství znalostí v oblasti míchání i zrání a tím pádem vybudovali i poměrně velké zásoby sudů plných zrající whisky. Tyto zkušenosti brzy James předal i svému synovi.

Ceník výrobků Chivas Brothers z 90. let 19. století

Poté, co poslední člen rodu Chivasů zemřel, koupil společnost Alexander Smith, pravá ruka Jamesovo syna, a tehdejší master blender Charles Steward Howard. Právě Charles se o něco později rozhodl, že na počest zakladatelů vyrobí tu nejlepší whisky. Roku 1909 tak vyšla 25 let stařená whisky, která ve své době neměla obdoby. Export na severoamerický trh jí zajistil neskutečnou slávu a právem se jí dodnes přezdívá jako "první luxusní whisky na světě".

Jako jedna z mála zvládla značka Chivas Brothers přečkat obě světové války a nedlouho po nich obnovit i svůj provoz. V padesátých letech společnost odkoupila novou palírnu, kterou pojmenovala Strathisla. Dá se říct, že právě tato lokalita byla pro Chivas posledním kouskem skládačky. Byla totiž postavena roku 1786 v oblasti Speyside a je tou nejstarší nepřetržitě fungující palírnou v Highlands. Zajímavostí je, že se nedávno našla účetní kniha z úplně prvního roku, kde se uvádí, že na stavbě dělali jenom dva lidé. V záznamu z 22. června 1786 je uvedeno, že byly zakoupeny dvě lopaty, trakař, síto na písek a kameny. Další údaje taky uvádějí, že třeba kapacita ječmene byla 28 tun ročně - dnes se toto množství ječmene zvládne zpracovat za jediný den.

Dodnes neztratila whisky Chivas Regal na slávě a patří právem mezi nejprodávanější a nejoblíbenější skotské na světě. Díky svému zajímavému portfoliu je jasnou volbou jak pro nováčky v ochutnávání whisky, tak pro její znalce. Zkrátka i v dnešní době platí, co se o značce Chivas psalo už v roce 1904: "Jméno Chivas v sobě vždy bude ukrývat ty nejlepší služby, tu nejlepší kvalitu a nejvyšší hodnotu - jméno Chivas bude ekvivalentem znaku excelence."

Strathisla Distillery on BehancePalírna Strathisla

Chcete s námi zůstat v kontaktu, ať vám neuteče další článek? Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu, kde pravidelně zveřejňujeme i slevy, soutěže a další zajímavosti.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení