V čem se skrývá kouzlo nejstarší palírny na světě?

Každá kapička rumu z palírny Mount Gay je plná bohatého dědictví značky, jejíž příběh se začal psát už v roce 1703. Již brzy to tedy bude 320 let, co John Sober (příjmení v překladu znamená “střízlivý”) zdědil malou palírnu na hoře Mount Gilboa na Barbadosu. Kvůli vytížení si Johnovo rodina po čase najala Sira Johna Gaye Alleynea, místního Barbadosana, který svou pílí, snahou a především svými inovacemi započal úplně novou éru této původně malinkaté destilerie. Soberovi si toto dobře uvědomovali a jako vzdání pocty se rozhodli palírnu přejmenovat. Tak vzniklo jméno Mount Gay.

Díky čemu palírna Mount Gay stále funguje i po třech stoletích? Kouzlo v její produkci se skrývá v několika faktorech. Prvním z nich je voda. Barbados se odlišuje od ostatních karibských, převážně sopečných ostrovů tím, že je tvořený hlavně korálovým vápencem. Ostrov má díky tomu bohaté množství podzemní vody, která je pro Mount Gay klíčová. Na pozemku palírny najdete přes 300 let starou studnu, z níž se čerpá tato přírodně přefiltrovaná a nesmírně kvalitní voda dodnes.

Mount Gay rumy stojí na základě barbadoské melasy, která byla od 18. století známá jako “černé zlato”. Barbados dnes ale patří mezi ostrovy s nejhustší populací, která s postupem času začala ubírat místo pro pěstování cukrové třtiny. Čistě barbadoská produkce třtiny se tak musela začít spoléhat na pěstování na okolních ostrovech. Dnes se používaná odrůda pěstuje na Trinidadu, ale stále jde o třtinu, která byla vyšlechtěná na Barbadosu. Nejde však jen o třtinu, ale také o proces výroby melasy, který má palírna Mount Gay typický a proto náležitě utajený.

Dalším faktorem, díky kterému je rum Mount Gay nenahraditelný, je fermentace, neboli kvašení. Po zkombinování melasy a filtrované barbadoské vody se přidají kvasinky. Palírna má svůj exkluzivní kmen kvasinek, který se stará o specifické a nezaměnitelné kvašení. Po fermentaci je na řadě samotná destilace, která probíhá v destilačních kolonách a měděných kotlích. Jde o dnes už tradiční destilační techniku, se kterou palírna v roce 1703 udělala průlom v produkci rumu.

Destilační technika v palírně Mount Gay

Následné zrání rumu je v tropickém karibském klimatu trochu nepředvídatelné a vyžaduje o to víc zkušeností. Oproti mírným klimatům zde totiž alkohol zraje až třikrát rychleji. Rum Mount Gay je pověstný zráním ve vypálených sudech z amerického bílého dubu, které byly původně využívané pro zrání americké whiskey. Poslední krokem je míchání (blending), které je spíše než následování přesných receptů určitou formou alchymického umění. Každá várka rumu je ve výsledku blendem desítek jiných rumů.

Popisovat tuto unikátní a významnou značku bychom vám tu mohli ještě pěkně dlouho. Opravdové kouzlo rumu Mount Gay ale poznáte jen tak, že ho ochutnáte. Momentálně vám doporučujeme Mount Gay Extra Old, který jsme vybrali jako takový zlatý střed této barbadoské produkce. Za více než milou cenu dostanete vynikající a především kvalitní rum, který vám ukáže kouzlo nejstarší rumové palírny na světě

Chcete s námi zůstat v kontaktu, ať vám neuteče další článek? Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu, kde pravidelně zveřejňujeme i slevy, soutěže a zajímavosti.