Jack Daniel´s - whiskey nebo bourbon?

A co že to v Americe vlastně vyrábějí?

Také se občas přistihnete, že se vám pletou pojmy jako bourbon, americká whiskey a Tennesse whiskey? Pojďme s námi tento problém jednou pro vždy vyřešit a říct si, co je vlastně co.

Americká whiskey je jednoduše destilát vyráběný z fermentovaného obilí a destilovaný na území Spojených států. Podle typu a množství obilí použitého pro výrobu se následně určují podkategorie amerických whiskey. Mezi nejvíce vyráběné patří whiskey žitné (Rye whiskey a Rye malt whiskey), ječmenné (Malt whiskey), pšeničné (Wheat whiskey) a kukuřičné (Bourbon a corn whiskey). Aby mohla být whiskey nazvána po některém z výše uvedených obilovin, musí obsahovat min. 51% druhu, po kterém jméno nese.

Destilát před uložením do sudů nesmí překročit 80% ABV a musí alespoň nějakou dobu zrát. Pro zrání se používají vypálené nové dubové sudy. Doba zrání není nijak dána, ale je zakázáno do výsledného destilátu přidávat jakékoliv příměsi (karamel, esence apod.)

Když výše uvedené whiskey splní přísnější kritéria, mohou nést přízvisko straight. To spočívá převážně v dodržení minimální doby zrání dvou let a v síle alkoholu max. 62,5 % před uložením do nových vypálených sudů. Pakliže whiskey splní tyto kritéria, může nést název např. straight rye whiskey.

Takže už víme, že bourbon je typ americké whiskey pocházející z kukuřice, který musí být v kvasu (wash) min. 51%. Zbytek kvasu mohou tvořit další, výše uvedené obiloviny, a to v jakémkoli poměru. Pouze v případě, že kukuřice překročí 80% obsahu, jedná se již o tzv. corn whiskey. Corn whiskey oproti ostatním druhům nemusí zrát. Když ale zraje, musí to být výhradně v použitých, anebo nevypalovaných sudech. V praxi pak corn whiskey zraje vetšinou v sudech po bourbonu.

Tak jak patří whisky ke Skotsku, patří bourbon k USA. Přesněji pak k jižním státům Kentucky a Tennesse. Historie bourbonu a původ samotného názvu je dlouhá a zajímavá. My se k ní vrátíme v některém z dalších článků.

A co Jack?

A kam tedy patří Tennesse whiskey, jako např. váš oblíbený Jack Daniel´s. Dle definice je to straight whiskey vyrobená v Tennesse. Čistě technicky lze říct, že se jedná o bourbon, protože je vyráběná z min. 51% kukuřice a splňuje všechny podmínky této klasifikace. Místní producenti ale na etikety píší výhradně Tennesse Whiskey, a to z toho důvodu že destilát před stařením prochází ještě jedním krokem navíc. Tento krok se nazývá Lincoln County Process a jde prakticky o filtraci nového destilátu přes javorové dřevěné uhlí. V Tennesse věří, že tento krok činí výslednou whiskey jemnější a chutnější. No, posuďte sami.

Shrneme-li si výše uvedené, pak je Jack Daniel´s americká straight bourbon whiskey vyráběná ve státě Tennesse a filtrovaná přes dřevěné uhlí, díky čemuž může nést název Tennesse Whiskey.

 

jack_daniels_whiskey_bourbon