Osvěžte se jednoduchým koktejlem s ginem a koňakem

Zdravíme vás u dalších receptů na domácí míchané drinky, které si dnes připravíme z ginu a koňaku. Koktejly s ginem jsou asi všem dobře známé, ale zkoušeli jste někdy drink s koňakem? I když na ně na baru nepadá volba tak často, jsou skvěle osvěžující a rozhodně nepatří k nějakému vysedávání v obleku u krbu. 

FRENCH 125

Francouzská "stodvacetpětka" má kořeny až v první světové válce, kdy v pařížském baru vznikl koktejl French 75 s ginem. Vymyslel ho tamní barman Harry MacElhone, který po ochutnání prohlásil, že kope jako kdyby schytal střelu z francouzského kanónu ráže 75 mm. Přibližně o padesát let později se v jedné z barmanských "kuchařek" objevuje verze, ve které je gin nahrazený právě koňakem. Americký barman a autor receptu Stanley M. Jones změnil hlavní přísadu na počest francouzského původu originálního koktejlu. Chuť drinku se samozřejmě změnila, takže se Stanley rozhodl vtipně změnit název, a to dle ruského tankového kanónu ráže 125 mm.

  • 2 cl koňaku (skvělý je Courvoisier VS, který koktejl krásně provoní, pro náročnější pak Otard XO Gold)
  • 2 cl citronové šťávy
  • 10 cl sektu
  • 1 lžička cukru
  • plátek citronu na ozdobení

Jak na to? Připravte si úzkou vyšší sklenku, do které přidejte koňak, šťávu z citronu a cukr. Obsah poctivě promíchejte. Poté skleničku naplňte sektem, ozdobte plátkem citronu a máte hotovo.

SOUTH SIDE 

South Side byl údajně nejoblíbenějším koktejlem Al Caponeho, jehož gang vládl Chicagské části South Side (jižní strana). Al Capone s ginem samozřejmě obchodoval, stejně tak jako jeho rivalové ze severu města. Ti importovali jemný gin, který si vychutnávali se zázvorovým pivem, kdežto Caponeho gin byl mnohem hrubější a potřeboval nějakým způsobem dosladit, aby se dal vychutnávat. Právě během pokusu o vylepšení dováženého ginu vznikl drink South Side.

  • 60 ml ginu (Bombay Sapphire je klasika, kterou využijete i do mnoha dalších drinků, nebo luxusní Cubical Ultra Premium)
  • 30 ml čerstvé citronové šťávy (můžete vyzkoušet i s limetkou)
  • 15 ml cukrového sirupu (dá se jednodušše udělat doma, postup níže)
  • mátové lístky
  • led

Jak na to? Do šejkru dejte 5 lístků máty, citronovou šťávu a jemně promíchejte. Přidejte gin, sirup a led a protřepejte, dokud není celá směs krásně vychlazená. Při protřepávání buďte jemní, protože se lístky máty mohou až moc rozmělnit a přebít tak chuť všeho ostatního. Po promíchání nalijte směs přes jemné sítko do vaší oblíbené koktejlové sklenky. (V sítku se vám zachytí případné malinké útržky máty, které moc rády zalézají do zubů.)

(Jestli nemáte cukrový sirup, tak si v rendlíku ohřejte 55 mililitrů vody, přidejte 40 gramů cukru a míchejte do té doby, než se cukr rozpustí. Nevyužitý sirup pak nalijte do uzavíratelné skleničky a schovejte, protože ho využijete na mnoho dalších koktejlů.)

Kdybyste potřebovali jakkoli poradit s výběrem lahve, tak nám neváhejte napsat zde do chatu, na kterém jsme online 24/7. V dalším článku budeme s koktejly pokračovat i nadále, abyste měli pořádnou zásobu receptů na grilovačky. Pokud rádi zkoušíte nové drinky, tak nás sledujte na našem Instagramu, kde během léta budeme sdílet další rychlé recepty na domácí popíjení. Na zdraví!