Údolí klidu a nejlepší whisky na světě

Mezi ty nejlepší palírny whisky na světě patří skotská Glenmorangie, která leží v nádherném kraji Northern Highland. Lokalita je tak výjimečná, že se podepsala i na jméně samotné značky. Název Glenmorangie totiž pochází z gaelského “údolí klidu”, což podle obrázku níže určitě hned pochopíte. Chcete vědět, v jaké kategorii si tato palírna drží svoje “nej” a jak vzniklo její logo? Přesně o tom si budeme v dnešním článku povídat.  

V oblasti severního Skotska se alkohol pálil už od středověku, což si možná pamatujete z našeho článku o historii whisky. Palírna Glenmorangie sice vznikla v 19. století, ale své kořeny mapuje až do 8. století. V této době žil na území severovýchodního Skotska národ Piktů, který jako první kultivoval a pěstoval zlatý ječmen. Právě ten se stal zásadní surovinou ve výrobním procesu dnešní whisky a Glenmorangie by bez něj vlastně vůbec nemusela vzniknout. Jak by se tedy palírna mohla Piktům alespoň symbolicky odvděčit?

Zde vidíte kus kamenné stély Piktů, na kterou zaznamenávali svou historii a příběhy. Obrazec, na který se díváte, tvoří hlavní bod celého kamene. Smysl těchto spirál není známý, ale je jasné, že pro dávný národ musel mít velký význam. Přesně tento čtverec si palírna tematicky vybrala pro své dnešní logo, kterým tak odkazuje na dávnou tradici a spojení s předky.

Na místě dnešní palírny stál kdysi statek Morangie, ze kterého pochází z roku 1703 i první zmínka o pálení alkoholu na této lokalitě. O více jak sto let později zde vznikl menší pivovar, ze kterého v roce 1843 udělali bratři Mathesonové palírnu, které dali krásné jméno Glenmorangie. Výrobě se dařilo už od začátku a po roce 1880 začala dokonce s exportem, který značku posunul zase o něco dál. V nechvalně proslulých 30. letech 20. století však došlo k uzavření palírny kvůli globální krizi a americké prohibici. O pět let později ale došlo k znovuotevření a produkce se v následujících letech několikrát rozšířila díky nákupům nového vybavení.

Palírna Glenmorangie je známá svým originálním přístupem k výrobě, o kterém bychom mohli napsat ještě hodně článků. Proto jsme pro vás s ohledem na čas vybrali ta nejzajímavější fakta:

  • Produkční kapacita palírny je dnes 6 milion litrů whisky ročně.
  • Pyšní se kotly s nejdelšími krky v celém Skotsku. (Čím delší krky jsou, kterými prochází pára z ohřívaného obsahu kotle, tím čistější a kvalitnější výsledný produkt je.)
  • V areálu se nachází 14 skladů, ve kterých stojí regály se sudy tradičně na hlíně. 
  • Glenmorangie proslavila dozrávání whisky v sudech po sherry, portském či z jiného dřeva.
  • Sudy využívá jen na dvě várky (obecně se využívají na šest), díky čemuž se do whisky dostane jen ta nejvýraznější vůně a chuť dřeva.

Palírna Glenmorangie si od druhé světové války drží jedno z nejvyšších postavení ve světě skotské whisky a patří k těm nejoceňovanějším značkám na světě. Svým kombinováním tradičních přístupů s moderními nápady si získala opravdu obrovskou fanouškovskou základnu. Kdo z vás Glenmorangie ochutnal, tak je s velkou pravděpodobností její součástí taky. A kdo z vás to štěstí ještě neměl, ať zabrouzdá do našeho výběru těch nejoblíbenějších kousků z portfolia "údolí klidu", kde si určitě vyberete. Pokud byste potřebovali jakkoli poradit, tak se neváhejte obrátit na náš chat vpravo dole. 

Chcete s námi zůstat v kontaktu, ať vám neuteče další článek? Sledujte nás na Facebooku nebo Instagramu, kde pravidelně zveřejňujeme i slevy, soutěže a zajímavosti.