Jak ženský dotek vytvořil ten nejlepší rum

Jemné tóny té nejkvalitnější vanilky, sametová chuť medu, exploze šťavnatého ovoce doplněného o vůni skořice a čokolády - to jsou rumy Zacapa. Vyladit tak perfektní harmonii chutí ale není jen tak. Guatemalský "dům nad oblaky", jak se palírně přezdívá, je unikátní nejen díky rumu, který produkuje, ale také díky řemeslu a smyslu pro detail.

Guatemalu určitě znáte díky kávě, ale díky bohaté vulkanické půdě, různorodé krajině a klimatu je jako stvořená pro pěstování cukrové třtiny. Poté, co uniknete z hlavního města vás ohromí výjimečná země plná husté džungle, která je však ve výšinách pestrá svými barevnými poli. Na všechny krásy této středoamerické země dohlíží obrovské sopky, které z Guatemaly dělají místo jako z jiného světa. 

Narozdíl od jiných palíren se Zacapa může pyšnit tradičním výrobním postupem, který není nijak modernizovaný. Rozlehlé hektary cukrové třtiny se stále sklízejí ručně za pomocí speciální mačety, která zajišťuje efektivnější sekání. To pomáhá nejen byznysu, ale i samotným pracovníkům, kteří si tak mohou vydělat mnohem více peněz, protože jsou placeni za váhu sklizené třtiny. Po sklizení je na řadě rozdrcení plodiny, ze které se tak dostane konzistencí až medová tekutina, které se říká panenský sirup. Díky tomu je rum jemnější a sladší než při použití melasy. 

Unikátem je také speciální kmen kvasinek, který Zacapa používá k fermentaci. Využívají totiž kvasinky přirozeně se vyskytující v ananasu, díky kterým panenský sirup kvasí mnohem pomaleji a získává i skvělé aroma. Ani následná destilace není automatizovaná, takže i v této části palírny najdete tým lidí, který má kontrolu nad celým procesem. Další fází je transport rumu do hlavní budovy palírny, která se nachází ve výšce 2300 metrů nad mořem. Hned je vám asi jasné, proč se Zacapa palírně říká "dům nad oblaky". Taková nadmořská výška nabízí rumu stálejší chladné teploty, díky kterým může zrát pomaleji a důkladněji. Dalším unikátem Zacapy je specifický způsob zrání zvaný System Solera, který jsme si vysvětlovali v článku o výrobě rumu

Nemůžeme nezmínit skvělý fakt, že značku Zacapa vede už přes 30 let Lorena Vásquez - ano, jedním z nejlepších master blenderů na světě je žena! Zpočátku se samozřejmě musela vypořádat s mnoha předsudky, protože se chystala chopit výhradně mužského řemesla. To ale zvládla na výbornou a otevřela tak nevídanou cestu i dalším ženám. Je známou zastánkyní toho, že ženy jsou mnohem citlivější na rozpoznávání vůní i chutí a mají větší smysl pro detail.

Všimli jste si palmových pásků, které na sobě mají lahve rumů Zacapa 23? Všechny tyto krásné dekorace jsou ručně pletené ze sušených palmových listů, které vyrábí na 700 guatemalských žen. Přesně tenhle krásný detail je nápadem Loreny, která tak významně nejen ekonomicky, ale i sociálně ovlivnila zdejší komunity. Poskytování pracovních míst ženám bere jako své poslání. Není tak divu, že roku 2015 byla Lorena Vásquez jmenována jednou z nejvlivnějších žen světa

Zacapa není jen palírna rumu, ale i symbol tradice a rovnosti. Tato nádherná palírna nám ukazuje, že ctít řemeslo a tvrdou lidskou práci se vyplatí. Až si přiště nalejete sklenku guatemalského tekutého zlata, tak si vzpomeňte na všechno, co za ní stojí. Jsme si jistí, že vám zachutná ještě o něco víc.